Jakich produktów żywnościowych powinnaś unikać w ciąży?
Ciąża jest jednym z okresów zwiększonej podatności na zanieczyszczenia środowiskowe. Ekspozycja na substancje toksyczne w czasie ciąży może wpłynąć na rozwój płodu w znacznie większym stopniu niż na osobę dorosłą.
Do produktów, których należy unikać w trakcie ciąży, należą sery z niepasteryzowanego mleka: pleśniowe, feta, camembert. Mogą one być źródłem listerii – bakterii powodującej infekcje pokarmowe z ostrym przebiegiem lub uogólnione infekcje grypowe.
Kobiety ciężarne są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych objawów i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.
Z jadłospisu kobiety spodziewającej się dziecka należy CAŁKOWICIE WYELIMINOWAĆ:
- niepasteryzowane mleko i przetwory z niego przygotowane, np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną,
- surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk), surowe wędliny (szynka parmeńska), które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą,
- surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów,
- ryby łowione z zanieczyszczonych wód (łosoś hodowlany),
- ryb szczególnie zanieczyszczonych rtęcią (rtęć przechodzi przez łożysko, barierę krew-mózg, gromadzi się w tkankach i ma działanie neurotoksyczne, jej stężenia we krwi pępowinowej są wyższe o 70% niż we krwi matki), są to: marlin, miecznik, rekin, tuńczyk, ryba maślana, okoń, węgorz, płoć
- surowe jaja, mogą być źródłem Salmonelli (kogel mogel, kremówki itp.)
- alkohol (nie ustalono bezpiecznej granicy, rekomenduję w związku z tym zachowanie całkowitej abstynencji w okresie ciąży oraz przed poczęciem),
- nieświeża żywność (zatrucie pokarmowe w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, zarówno dla matki, jak i dla nienarodzonego dziecka, układ odpornościowy kobiety w ciąży jest osłabiony, każda więc bakteria, wirus, grzyb czy pasożyt zagrażają obojgu).
Ponadto nie są zalecane:
- kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, niektóre z nich, np. cola zawierają kofeinę, która może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży,
- słodycze – zawierają puste kalorie i bardzo dużo cukru, który może wywołać cukrzycę ciążową,
- żywność wysokoprzetworzona, fast-foody, słone przekąski, zupy w proszku, gotowe sosy, kostki rosołowe, konserwy, gotowe wyroby garmażeryjne typu pierogi, naleśniki- zawierają one znaczne ilości soli, konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nasyconych kwasów tłuszczowych,
Zioła i herbaty, których nie zaleca się w dużych ilościach kobiecie w ciąży:
rozmaryn,
cynamon,
czarnuszka,
pieprz czarny,
owoce jałowca,
tymianek,
papryka sypana,
macierzanka,
arcydzięgiel,
żeń-szeń,
herbaty czarne, zielone, czerwone, zawierające hibiskus, liście malin, liście poziomek.
Dobrze abyś komponując swoje posiłki zastanowiła się najpierw, czy to co zje nie zaszkodzi zarówno jej, jak i dziecku.
Dietetyk Nad Rudzianką
Jestem dietetykiem z zawodu, pasji i zamiłowania! Uważam, że kluczem do sukcesu jest holistyczne (całościowe) i indywidualne podejście do każdego pacjenta. Poznanie jego potrzeb, uświadamianie dotychczasowych nawyków i błędów, a następnie stworzenie spersonalizowanego planu żywieniowego, tak by jedzenie było przyjemnością i nie kojarzyło się z ciągłymi wyrzeczeniami i głodówkami. Jako psychodietetyk szczególną uwagę poświęcam motywacji, wspieraniu i dopingowaniu do świadomych i stałych zmian nawyków żywieniowych. Pomagam nauczyć się zarządzać emocjami, które często są przeszkodą w osiągnięciu wyznaczonego celu.Polecam swoje porady wszystkim tym, którzy chcą zmienić nawyki żywieniowe i dzięki temu poprawić swoje zdrowie, samopoczucie, trwale pozbyć się zbędnych kilogramów, mieć więcej energii na co dzień oraz czuć się lepiej w swoim ciele!!!
poprzednie artykuły:
Dlaczego warto dbać o nawyki żywieniowe w ciąży?
Literatura
Murkoff H., Mazel S. W oczekiwaniu na dziecko. Dom Wydawniczy REBIS, Poznań, 2016.
Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Jean T. Cox, MS, RD, LN, Sharon T. Phelan, MD. Część 2. Co mogę jeść, panie doktorze? Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży. Ginekologia Po Dyplomie, 2010.
Unikac powinno sie faktycznie niektórych ryb, np tuńczyka. Ja od dziecka mało ryb jadłam i lekarz przepisał mi w ciazy pregnę plus żeby uzupełnic poziom kwasów omega-3 DHA i kwasu foliowego oraz witaminy d i żelaza. Okazało sie też ze te tabletki pomogły na moje ciażowe przemęczenie i hustawki nastrojów 🙂